Vuoden 2017 mediataiteen palkinto Kari Yli-Annalalle

Suomen tärkeimmän mediataiteen palkinnon voittaja Kari Yli-Annala: “Tein näyttelyyni pääministerin muotokuvan – eikä se ollut mairitteleva”

Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK on jakanut keskuksen nimeä kantavaa palkintoa vuodesta 2004 lähtien. Tämänvuotisen voittajan ura on kuin kuva tuolta ajalta.

Kari Yli-Annala kiinnostui liikkuvasta kuvasta nuorena miehenä 1980-luvulla. Opiskelu Kuvataideakatemian tila-aikataiteen laitoksella antoi mahdollisuuden tutkailla, mihin videotaide venyy.

– Voi sanoa, että olen kiinnostunut liikkuvasta kuvasta hyvin laajalla skaalalla. Enkä karta muitakaan ilmaisumuotoja. Lopputyönikin oli video-runo-performanssi, muistelee Yli-Annala.

Yli-Annala valmistui Kuvataideakatemiasta, nykyisestä Taideyliopistosta, vuonna 1996. Joitakin vuosia 90-luvun lopulla kului kokonaan opetus- ja kirjoitustöissä. Yli-Annala opettaa yhä, väitöskirjakin on tekeillä, mutta on taas mukana myös taiteilijan töissä.

– Aikamoista survivaliahan tämä leikki on, Yli-Annala huokaa

– Taiteilijoiden tulot ovat niin pienet, että joku tuhannen euron vakituinen tulo tuntuu huikealta, jos joku joskus sellaisen saa, edes hetkeksi.

Tuloerojen kasvu ja turvaverkkojen hävitys hirvittävät taiteilijaa

Kun puhe kääntyy politiikkaan, Yli-Annala ei säästele sanojaan. Hallitus saa kuulla suorat sanat. Kiitos hallituksen, kulttuuripolitiikka on menossa metsään, tuloerot ovat kääntymässä kasvuun ja ihmisarvoa ei kunnioiteta.

– Tein näyttelyyni muotokuvan pääministeristä, enkä voi sanoa, että se olisi mairitteleva. Poliitikot piiloutuvat naamioidensa taakse. Tuntuu, että heidän vastuuntuntoaan on mahdotonta herättää.

Kari Yli-Annala on ollut mukana kulttuurilehti Mustekalan toiminnasa vuodesta 2007. Mustekala onnittelee Karia!

AVEK-palkinnon saaneet 2004–2017

mediataiteilija Heidi Tikka, 2004
mediataiteilija Hanna Haaslahti, 2005
mediataiteilija Pekka Sassi, 2006
taiteilija Adel Abidin, 2007
taiteilija Pia Lindman, 2008
taiteilija-kuraattori Juha Huuskonen, 2009
kuvataiteilija Jani Ruscica, 2010
kuvataiteilijat Lea ja Pekka Kantonen, 2011
taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen, 2012
mediataiteilija Erkka Nissinen, 2013
taiteilija Annette Arlander, 2014
kuvataiteilija Anna Estarriola, 2015
taiteilija Salla Tykkä, 2016
kuvataiteilija Kari Yli-Annala, 2017