Animatricks – uuden animaatioelokuvan festivaali 19. – 21 . 4.

Animatricks-festivaali esittää uuden animaatioelokuvan parhaita paloja Suomesta ja ulkomailta 19.–21. huhtikuuta jo 12. kerran. Kansainvälisten huippujen kahteen lyhytanimaationäytökseen on valikoitu tämän hetken uraauurtavimpia, kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla palkittuja lyhytanimaatiota. Pitkänä elokuvana nähdään lumoava LE TABLEAU/THE PAINTING (2011), joka kertoo maalauksen keskeneräisten hahmojen matkasta maalarinsa luokse. Eksoottisen tuulahduksen tuovat Animaatioita Kuubasta -näytökset. Animatricks tarjoaa erittäin harvinaisen mahdollisuuden nähdä kuubalaisia lyhytanimaatioita sekä independent-tekijöiltä että valtion viralliselta animaatiostudiolta. Lisäksi festivaalilla esitetään 1940-luvun Havannaan sijoittuva CHICO & RITA (2010).

KANSAINVÄLISET HUIPUT

Kasvutarinoita
JunkyardTämän vuoden elokuvissa vahvoina teemoina ovat erityisesti lapsuuden ja nuoruuden kokemukset ja niiden vaikutus ihmisen elämään. Hisko Hulsingin Ottawan kansainvälisillä animaatiofestivaaleilla pääpalkinnon voittaneessa JUNKYARDISSA (Alankomaat/Belgia 2012) mies puukotetaan ja viimeisillä sekunneilla lapsuuden ystävyys palautuu hänen mieleensä. Animaatiossa rämmitään kaupungin synkimpiin loukkoihin, väkivallan ja huumeiden maailmaan ja sen sincitymaisessa tykityksessä yhdistyvät inhorealistisuus ja upea maalauksellinen jälki. Satujen kuvastosta ammentava DANS L’OMBRE (Stéphanie Clement, Paolo Didier, Marion Hassan, Thomas Bertrand-Battle, Emmeline Gaytheron, Ranska 2012) on painostava kuvaus seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Oh Willy..
Ainslie Hendersonin koskettava nukkeanimaatio I AM TOM MOODY (Iso-Britannia 2012) on surrealistinen matka lapsuuden traumojen ja esiintymiskammon kanssa kamppailevan muusikon alitajuntaan. Nuoruuden epävarmuuksien kanssa painii myös päähenkilö huikean taidokkaassa huopa-animaatiossa OH WILLY… (Emma De Swaef, Marc James Roels, Belgia/Ranska/Alankomaat 2012). Lapsuutensa naturistiyhteisössä viettänyt mies kohtaa äidin kuoltua menneisyytensä ja löytää luonnosta yllättävän lohduttajan.

Hauskuutta ja absurdiaa
Una furtiva lagrimaVakavien aiheiden vastapainona pääsee nauramaan. Michaela Pavlatovan TRAM (Ranska/Tsekki 2012) on hillitön eroottinen raitiovaunutarina, jonka jälkeen lippujenleimauslaitteita ei enää näe entiseen malliin. Loup Thevenin 3D-tietokoneanimaatiossa ICU (Ranska 2012) irvaillaan ihmisen halulle olla jatkuvasti huomion keskipisteenä. Hanki kätevä irtopää, joka tuijottaa sinua herkeämättä! Vapunvieton mieleen tuova virolainen nukkeanimaatio BREAKFAST ON THE GRASS (Erik Alunurm,Mihkel Reha, Mari-Liis Rebane, Mari Pakkas 2012) muistuttaa humoristisesti, että mestariteos vaatii 99 % työtä ja 1 % lahjakkuutta. Mikkel Mainz Elkjærin ja Kenneth Ladekjærin eeppinen piirrosseikkailu THE REWARD (Tanska 2013) lainaa pilke silmäkulmassa animesta, toimintasankarigenrestä ja fantasiakuvastosta. Carlo Vogelen nukkeanimaatio UNA FURTIVA LAGRIMA (USA 2011) on absurdi requiem bassille, joka suree kohtaloaan kalatorilta paistinpannulle.

Le tableauLe Tableau – matka maalaukseen
Ansioituneen ranskalaisohjaaja Jean-François Laguionien pitkän animaatioelokuvan LE TABLEAUN (THE PAINTING, Ranska/Belgia 2011) budjetti oli yli 4 miljoonaa euroa ja sitä tehtiin liki kolme vuotta. Panostus näkyy huikaisevassa lopputuloksessa, joka vilisee kunnianosoituksia eri taiteilijoille. Elokuva kertoo keskeneräisen maalauksen puolivalmiista hahmoista, joita viimeistellyt hahmot terrorisoivat. Silloin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin astua ulos kehyksestä ja etsiä maalari viimeistelemään työnsä.

20 añosKUUBA – VIVA LA ANIMACIÓN!
Kuubalaisen lyhytanimaation kahdet kasvot
Animatricks tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä kuubalaista animaatiota, jota Euroopassa esitetään harvoin näin laajasti. Näytöksessä nähdään sekä Kuuban valtion tukeman ICAIC-animaatiostudion komeita lyhytanimaatioita että independent-tuotantoja edustavan Cucurucho-työryhmän animaatioita. ICAIC:in animaatiot ovat tekniikoiltaan hiottuja ja moderneja, mutta omin resurssein ja ilman valtion seulaa tehtävät Cucurucho-animaatiot vievät kenties lähemmäksi kuubalaista todellisuutta ja rikasta alitajuntaa.

Ivette Avila Martínin piksillaatiossa LA COSTURERA (2010) ompelijatar yrittää korjata kaikkien muiden ongelmat ja pala-animaatio LA REVANCHASSA (2009) salamyhkäinen häirikkö häiritsee miehen mielenrauhaa. 20 AÑOS (Bárbaro Joel Ortiz 2009) on yksityiskohtainen stop motion -animaation taidonnäyte. 20 vuotta välinpitämättömyyttä on asettanut koetukselle erään naisen rakkauden ja hän yrittää kaikkensa saavuttaakseen miehensä huomion. EL CAMINO DE LAS GAVIOTAS (Alexander Rodríguez, Sergio Glenes, Bárbaro Joel Ortíz,Daniel Herthel) on projekti, joka toteutettiin yhdessä kuubalaisten ja brasilialaisten lasten ja nuorten kanssa.

Chico & Rita – rytmejä ja rakkautta Havannan yössä
Chico & Rita
Espanjalainen pitkä animaatio CHICO & RITA (Tono Errando, Javier Mariscal, Fernando Trueba, 2010) vie katsojan aikamatkalle 1940-luvun murrosvaiheen Havannaan ja 1950-luvun New Yorkin jazz-klubeille. Pianisti ja laulajatar rakastuvat ja luovat yhdessä ikimuistoista musiikkia, mutta mustasukkaisuus ja kunnianhimo riipivät suhdetta. Bebo Valdésin musiikki sykähdyttää.

Suomen ainoa animaatioon keskittyvä elokuvafestivaali Animatricks järjestetään 19.–21.4.2013 Bio Rexissä (Lasipalatsi, Mannerheimintie 22–24, Helsinki). Festivaalin koko ohjelmisto julkaistaan ja liput tulevat myyntiin 3.4.: www.animatricks.net

Animatricksin Festivaaliklubi la 20.4. klo 22–04 Mbarissa (Mannerheimintie 22–24). Kuuban sykkeeseen meidät vie VJ Månsteri! Vapaa pääsy.

Kuubalaisen Ramiro Zardoyan näyttely Sarjakuvakeskuksella 15.4.–26.4.2013
Sarjakuvakeskuksella nähdään ainutlaatuinen karikatyyrinäyttely kuubalaiselta Ramiro Zardoyalta, joka on yksi maan arvostetuimpia nykykuvittajia. Taiteilijanimellä Zardoyas työskentelevän Zardoyan teoksia on esitelty lukuisissa kansainvälisissä lehdissä ja yhteisnäyttelyissä. Zardoyasin grafiikoiden aiheet ovat kantaaottavia, maailman ja Kuuban tilanteeseen liittyviä mutta myös yleisinhimillisiä. Näyttely avoinna 15.4.–26.4.2013 klo 10–18 Sarjakuvakeskuksen Galleriassa (Hämeentie 150, Helsinki). Vapaa pääsy.