IHME 2012 – Nykytaidefestivaali 23.–25.3.2012

IHME-päivät 23.–25.3.2012/ Taidesäätiö Pro Arte
Vanha ylioppilastalo, Mannerheimintie 3, Helsinki

IHME-teos 12.3.–1.4.2012/ Christian Boltanski: Sydänarkisto
Rikhardinkadun kirjasto, Helsinki, Joensuun seutukirjasto, Vaasan kaupunginkirjasto, Rovaniemen kaupunginkirjasto

Ohjelma

IHME 2012 – Nykytaidefestivaali 23.–25.3.2012 – kuvaa ja puhetta Vanhalla

Neljättä kertaa järjestettävä IHME-nykytaidefestivaali kutsuu maaliskuussa! Luvassa on työpajoja, musiikkia, kuvia ja puhetta – nykytaidetta kaikkien ulottuville! Festivaalin teemoiksi on tänä vuonna valittu keräily, arkisto, muisti ja ajallisuus. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Festivaalin starttaa to 22.3. Jaakko Niemelän julkista tilaa muuttava varjotaideteos Shadowplay, johon voit tuoda oman varjosi Kampissa ja Vantaan Myyrmäessä 22.–24.3. klo 19–24. Teos toteutetaan Alfred Kordelinin säätiön tuella. IHME-teokseen 2012, Richard Boltanskin Sydänarkistoon taas voit antaa sydänäänesi Helsingissä Rikhardinkadun kirjastossa sekä Joensuun, Rovaniemen ja Vaasan pääkirjastoissa.

IHME-päivillä 23.–25.3.2012 Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä on luvassa 23.3. alkaen ranskalaisen Chris Markerin klassikkoelokuva La Jetée(Kiitorata), tšekkiläisen Jan Švankmajerin ensimmäinen surrealistinen elokuva The Garden (Puutarha) sekä Peter Greenawayn aikaisemmin Suomessa näkemätön lyhytelokuva Intervals. IHME-klubin musiikkitarjonnasta vastaa kamariorkesteri Avanti!

IHME-päivien Oikeusjuttu 23.3. on vakavaa nykytaiteen leikkiä, kun syyttäjä epäilee, että lehdistö ja nykymedia kutistavat taidekritiikin määrää ja laatua. Puolustus vastaa epäilyihin. Tuomarina ja oikeudenkäynnin puheenjohtajana toimii filosofi Tuomas Nevanlinna.
Suuren maailman taidetuulia IHME-festivaaleille tuovat puhujina muun muassa Pompidoun Musee national d’art modernen johtaja Catherine Grenier sekä Palais de Tokyon kuraattori Akiko Miki Pariisista ja taiteilija, professori Marysia Lewandowska Tukholmasta. Kotimaisia vierailijoita ovat muun muassa professori Marja-Liisa Honkasalo, elokuvahistorioitsija Peter von Baghsekä kirjailija Sirpa Kähkönen.

Festivaalin päättää su 25.3. IHME-maraton, jossa nykytaiteilijat Niran Baibulat, Ulla Jokisalo, Kari Cavén, Veli Granö, Seppo Renvall, Liisa Lounila, Jyrki Siukonen, Anu Tuominen, Reijo Hukkanen ja Mika Taanila kertovat työskentelytavoistaan ja suhteestaan keräilyyn.