IHME – nykytaidefestivaali Helsingissä 23.3.-2.4.2011

Uutiskirje 15/02/2011
IHME-nykytaidefestivaali tuo Helsingin Kauppatorille maailman pisimmän elokuvan

IHME-nykytaidefestivaalin vuoden 2011 teos on Superflex-taiteilijaryhmän elokuva ja veistos nimeltään Eläköön Nykyaika (Stora Enson talo, Helsinki). Teos esitetään Helsingin Kauppatorilla 23.3.-2.4.2011. IHME-päivät järjestetään 1.-3.4.2011 Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä. Ohjelmassa on työpajoja, luentoja, keskusteluja, elokuvia ja lauantai-illan IHME-klubi. Myös Superflex on paikalla keskustelemassa IHME-teoksesta. Kaikkiin IHME-nykytaidefestivaalin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Tanskalaisen Superflexin IHME-nykytaidefestivaalille laatima tilausteos esittää Stora Enson taloa (Alvar Aalto, 1962). Elokuva esitetään veistoksena LED-taululta (40m2) Kauppatorilla siten, että alkuperäisen talon voi nähdä yhtä aikaa elokuvan rakennuksen kanssa. Esitys kestää yhtäjaksoisesti 10 päivää, 24 h vuorokaudessa – kokonaiskesto on 240 tuntia.

IHME-teos on läsnä kaupungin arjessa hiljaa muuttuen kymmenen päivän ajan. Samalla elokuvan aika kiitää satojen vuosien pikavauhtia vuorokaudessa. Elokuva on fiktio siitä, mitä Stora Enson talolle, arkkitehtonisena ja ideologisena symbolina, voisi tapahtua seuraavien tuhansien vuosien aikana jos ihmisen aika päättyy ja ainoastaan aika ja sää vaikuttavat rakennukseen. Stora Enson pääkonttorin rappeutuvan kuvan kautta teos käsittelee ilmastonmuutosta, kaupunkisuunnittelua, Suomen teollisuushistoriaa ja elinkeinorakenteen muutosta.

Superflexin IHME-editio, Free shop, on yllättänyt kaupunkilaisia jo syksystä lähtien muuntaen pääkaupunkiseudun kauppoja hetkellisesti Free shopeiksi – kaupoiksi missä kaikki mitä asiakas haluaa ostaa on ilmaista.