Kasvimaailma naissielun kuvana – Saara Ekström ja Merja Heino

10.10.2007 Pirkko Holmberg

Saara Ekström. Necessities

Syksy on täällä ja sadot korjattu, eräänlaista satoa on myös nähtävillä ainakin kahdessa ajankohtaisessa näyttelyssä, joiden tekijöille kasviaiheet ovat läheisiä.

Saara Ekströmin näyttely ”No Body” Galleria Amassa (29.9.-23.10.) koostuu valokuvavedoksista ja kahdesta videoteoksesta. Necessities -sarjan valokuvissa on virkistävää syksynkirpeää esteettisyyttä. Repsahtaneet leikkokukat rinnastuvat kompostijätteen rappiolliseen kauneuteen. Sarjassa If inside is let in inhimillisen maailman rajoille sysätyt leikkokasvit tuntuvat ilmaisevan eräänlaista ulkopuolisuuden tunnetta. Ekströmillä on selkeä viehtymys kallankukkaan, johon hänellä on ehkä jokin kiinnostava alitajuinen suhde. Eräässä kuvassa kallankukan varret kohoavat pesualtaasta kuin koettaen epätoivoisesti todistaa omaa tarpeellisuuttaan.

Saara Ekström. Necessities

Valokuviin verrattuna videoteoksissa vallitsee vierauden ja painostavuuden tunnelma. No bodyssä suuren huoneen kolmelle seinälle on heijastettu kuvia kolmesta hitaasti pyörivästä kukkamaljakosta intensiivisen punaisen värin keskellä. Mykiksi kukiksi redusoituneiden naishahmojen repliikit alkavat ilmestyä kuvien päälle ilmaisten itsen katoamisen ja todellisuuden haurauden kokemusta. Takeltelevien tunnustusten ansiosta huoneessa vallitsee painostava ilmapiiri. Trail -nimisessä videoteoksessa läpivalaistut esineet joukossaan kallankukka pyörivät itsensä ympäri, kuin vartaassa satunnaisten ja hapuilevien lauseiden myötä.

Merja Heino käyttää kasviaiheita toisella tapaa näyttelyssään ”Hermine L:n ihmeellinen herbaario ja muita kuvia” Galleria Katariinassa (26.9.-14.10.). Yhden seinän täyttävä videoprojektio nimeltä Liikkuvat tapetit: Paratiisikuvia imaisee tulijan paratiisilliseen tunnelmaan.

Eksoottisten kasvien kauniit ja värikkäät kuvat vaihtelevat tässä teoksessa. Loppuosa näyttelystä koostuu enimmäkseen mustavalkoisista maalauksista. Niissä hento naisellisuus taipuu haikeuden ja vakavuuden painosta. Ensimmäinen maalaussarja: Hermine L:n herbaariosta koostuu kasvitieteellisen tarkoista niittykukkien silueteista. Neliosainen sarja Romanttinen tutkielma: maisema vie katsojan usvaisiin puistonäkymiin tai puiden oksien välistä pilviselle taivaalle. Maalauksissa on enemmän hiljaista haikeutta kuin vahvoja kontrasteja. Ainoa väripilkku on Kukkea no. 3 jossa on kuvattu orkidean keskusta, sukuelimet.

Yhteisenä piirteenä Saara Ekströmillä ja Merja Heinolla on pyrkimys kokonaisvaltaisen tunnelman luomiseen. Molemmat yhdistävät video- ja näyttelykuvaa, yhteistä on myös osittain tietynlainen väriaskeesi. Saara Ekström on aiemmin korostanut luonnon koristeellista ja ornamentaalista ulottuvuutta. Tällä kertaa hänen kasvinsa kuitenkin sukeltavat enemmänkin ihmissielun sisäisyyksiin toimien naisen psyykkisinä vertauskuvina. Merja Heinolle luonto on taas eksoottinen, paratiisillinen ympäristö ja romanttisten kokemusten synnyttäjä.