Nuoret 2015 –näyttelyn taiteilijat on valittu

Suomen Taiteilijaseuran järjestämä Nuoret 2015 näyttää loppuvuonna, mistä nuori suomalainen kuvataide on tehty.

Nuorten näyttely on esitellyt alle 35-vuotiaiden taiteilijoiden tuoreita teoksia jo vuodesta 1939 lähtien. Avoimeen tarjontaan perustuva näyttely on aina ollut suosittu taiteilijoiden keskuudessa. Tänä vuonna hakijoita oli 340. Taiteilijavalinnat teki kolmihenkinen jury, johon kuuluivat puheenjohtaja, taidemaalari Rauha Mäkilä ja kuvataideopiskelijoita edustaneet Kati Roover Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta sekä Kasperi Mäki-Reinikka Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Näyttelyyn valitut taiteilijat ja taiteilijaryhmät ovat Kristoffer Ala-Ketola, Crystal Bennes, Andrey Bogush, Ilari Hautamäki, Viljami Heinonen, Hemuloordi, Noora Isoeskeli, Minna-Kaisa Kallinen, Jonna Kina, Anna Knappe, Sara Kovamäki, Jaakko Leeve, Katri Mononen, Erica Nyholm, Sofia Okkonen, Tuomo Rainio, Joakim Pusenius, Jonna Rutanen, Säde Nastja Rönkkö, Kaarlo Stauffer, Pinja Valja, Nita Vera ja Bogna Wisniewska sekä työryhmä Akuliina Niemi, Veronica Honkasalo & Sinna Virtanen ja työryhmä Jaana Ristola, Ismo Torvinen, Mari Ljokkoi & Pat Nav.

Rauha Mäkilän mukaan Taidehalliin tulee esille moninainen ja ajankohtainen läpileikkaus siitä, miten nuoret taiteilijat kokevat nykymaailman.

”Näyttely kertoo siitä, miten nuoret näkevät maailman tällä hetkellä, ja mitä he haluavat tuoda siitä esille. Jokainen kuvaa omalla tavallaan tätä päivää. Nykyään tiedonsaanti on aivan eri tasolla kuin vaikkapa parikymmentä vuotta sitten. Tietotulva ja kuvavirta vaikuttavat ihmisten tietoisuuteen ja tapaan käsittää maailma”, Mäkilä kertoo.

Valtaosa näyttelyn taiteilijoista on vastavalmistuneita tai opiskelee. Kansainvälisestä taiteilijajoukosta moni asuu mm. Berliinissä, Lontoossa ja Reykjavikissa tai on muuttanut Suomeen opiskelemaan.

Jury halusi antaa nuorille taiteilijoille kunnolla tilaa esittäytyä taideyleisölle.

”Tulevassa näyttelyssä on herkullinen tilanne, kun taiteilijoita ei ole yhtä paljoa kuin ennen. Jokaiselle voi antaa enemmän tilaa esittäytyä vahvasti ja omana itsenään”, puheenjohtaja Mäkilä sanoo.

Nuorten näyttely on läpi historiansa nostanut esiin uusia, kiinnostavia kuvataiteilijoita. Mukana ovat vuosien saatossa olleet muun muassa Tove Jansson, Eila Hiltunen, Juhana Blomstedt ja Vuoden nuori taiteilija 2015, Ville Andersson.

”Olemme iloisia, että saamme taas esitellä nuorten taiteilijoiden kärkeä Taidehallissa. Odotamme kiinnostuksella, kuka näyttelyn nuorista taiteilijoista tekee tänä vuonna läpimurtonsa. Jokainen Nuorten näyttely on nostanut esiin uusia kykyjä ja tuonut näkyvyyttä uudelle taiteilijasukupolvelle”, Taidehallin johtaja Jan Förster sanoo.

Nuoret on myös suosittu taiteen myyntinäyttely. Tänäkin vuonna lähes kaikki teokset ovat myytävänä.