Pukupakko ja pukeutumisen vapaus 23.9.2007

Irmeli Hautamäki

Amerikkalaisia ei pidetä erityisen tyylikkäinä ihmisinä: täällä raha puhuu enemmän kuin yksiöllinen maku. Muotiviikkoja on juuri vietetty suurissa kaupungeissa ja kalliit muotitalot ovat julkaisseet mainoksia The New York Times’issa. Eräässä Ralph Laurenin mainoksessa hyvin nuori, ehkä alle 18-vuotias ja hyvin hauskannäköinen miesmalli esittelee konservatiivisia vaatteita, jotka tyylinsä puolesta sopisivat hänen isoisälleen. Luulen, ettei kaveri vapaaehtoisesti panisi päälleen kyseisiä vetimiä, sen verran jäykiltä ne näyttävät. Noissa vaatteissa ei voi muuta kuin seistä ja pönöttää. Mainos viestii, että vaikka et voi ostaa nuoruutta, voit ostaa kaiken mikä on nuorukaisen päällä. (Piiloviestinä on, ettei nuori mies itse kykenisi niitä ostamaan.) Tämä herättää kysymyksen, käytetäänkö vain nuoria naisia hyväksi mallibisneksessä?

Samat kalliiden muotitalojen mainokset tulivat vastaan kun selasin erästä aikakauslehteä, jonka ilmestymispaikka on Las Vegas. Hetkinen, mitä nämä eurooppalaisen glamourin jaloimmat tuotteet Chaneleista Louis Vuittoneihin tekevät Nevadan autiomaan sydämessä, jossa sijaitsee suurten massojen megalomaaninen, ällistyttävä huvittelupaikka? New York on oikea paikka huippumuodille, mutta Las Vegas?

Selityksenä on yksinkertaisesti raha. Las Vegasiin mennään kuluttamaan rahaa, siksi hintavan muotibisneksen kannattaa olla siellä, vaikkei se niin style ympäristö olekaan, eikä tee edes hyvää glamourbisneksen imagolle. Viime aikoina Las Vegasista on alkanut kuulua uutisia, että se on naiskaupan ja prostituution keskus USA:ssa. Peitetäänkö huippumuodilla häveliäästi ihmiskauppaakin?

30.9.2007 SF MoMa

San Franciscon lehdissä kalliiden muotitalojen mainoksia ei jostakin syystä esiinny juuri lainkaan. Syynä ei ole ainakaan täkäläisten ostokyvyn puute, sillä alueella asuu huippu varakasta väkeä. Kalliiden muotitalojen putiikit löytyvät kyllä San Franciscosta, mutta ehkä niiden asiakkaat osaavat tiensä ostoksille ilman mainoksiakin?

San Francisco Chroniclessa on lähes joka päivä ilmoituksia tavaratalo Macy’n tuotteista. Macy’s myy perusvaatteita: housuja, hameita, puseroita miehille, naisille ja lapsille. Muoti ei näytä hetkauttavan ilmoittelua lainkaan. Malleina ovat täkäläiset kauniit ihmiset, jotka edustavat monenlaisia rotuja.

Täälläkin pidettiin syyskuun alussa muotiviikko, jossa paikallisten taidekoulujen opiskelijat esiintyivät designereina. Kun ihmisiltä kysyttiin muotiviikolla, mikä on ylellistä, luxurious, niin vastaukseksi saatiin, että todella ylellistä on kantaa oman tutun designerin vaateitta. Ylellistä on myös että voi elää vaatteissaan. Pehmeä nahkatakki ja hyvin istuvat villagabardiinihousut ovat luxurious San Franciscon viileässä ilmastossa. Erään nuoren suunnittelijan mukaan ylellistä on voida avata tyylin saloja sisäpiiristä tavallisille ihmisille.

San Franciscon keskustassa näkee yksilöllisesti pukeutuneita ihmisiä ja keskustan liepeillä liikkuu todella persoonallista väkeä. Heitä voi käydä katsomassa linkissä www.sfgate.com/cityexposed

Bay arealla toimii internetissä muutamia pienyrittäjiä, jotka neuvovat ihmisiä pukeutumisessa. He kertovat, mistä saa mitäkin edullisesti ja mitä kannattaa yhdistellä. Heille voi kertoa tyylipulmansa. Uusin idea on netissä toimiva tyylisivu, jonne jokainen saa lähettää kuvia omista tai tuttavien onnistuneista pukeutumisprojekteista. Sivuston idea lähti liikkeelle viime vuoden Halloweenista, johon täällä panostetaan tosissaan. Jäsenet voivat äänestää asuja ja kampauksia, jotka miellyttävät.

Tällainen toiminta on kannatettavaa, sillä se tuo muodin tavallisten ihmisten lähelle. Sivun osoite on www.stylemob.com