Rakastetut Haahkat palaavat Aurajokeen sinfonian säestäminä

Turussa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 ihastuttaneet kuvataiteilija Reima Nurmikon haahkat palaavat Aurajokeen. Haahkat nähdään Aurajoessa aina kesäisin seuraavan kymmenen vuoden ajan.

Haahkat lasketaan jokeen perjantaina 1.6. Samana iltapäivänä Aurajoen alukset, kirkonkellot ja sireenit soittavat uudestaan kulttuuripääkaupunkivuoden avanneen Aurajokisinfonian kello 17.

Haahkoja tulee jokeen seitsemän kappaletta entiselle paikalleen Aurasillan ja Tuomiokirkkosillan välille. Haahkojen ylläpidosta vastaa kymmenen vuoden ajan Lions Club Ilpoinen. Seura hoitaa ympäristötaideteoksen huollon ja talvisäilytyksen.

Haahkojen paluun rahoittavat Turku 2011 -säätiö sekä muut tahot. Turku 2011 -säätiö tukee rahallisesti kaikkiaan noin 50 projektia, jotka jatkavat kulttuuripääkaupunkivuoden toimintaa. Säätiön tuki on suunnattu vuosille 2012-2013.

Haahkat olivat vuoden 2011 yleisösuosikkeja

Kaarinalaistaiteilija Reima Nurmikko valmisti seitsemän jättiläiskokoista haahkaveistosta kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaan kuuluneeseen Flux Aura 2011 -ympäristötaidehankkeeseen.

Haahkat olivat Aurajoessa kesäkuusta lokakuuhun 2011, ja kulttuuripääkaupunkivuodesta tehtyjen kyselytutkimusten mukaan ne olivat yksi muistetuimmista ja pidetyimmistä teoksista.

Haahkaparvi oli osa poikkitaiteellista Tasapainoilua-nimistä teosta, joka käsitteli ihmisen kanssakäymistä herkän luonnon kanssa. Tämä koreografi Satu Tuittilan teos, jossa viisi tanssijaa esitti tanssiperformanssin haahkojen selässä, esitettiin kymmenen kertaa viime kesän aikana. Esitykset keräsivät yhteensä lähes 11 000 hengen yleisön Aurajoen rannoille.

Aurajokisinfonia avaa Jokisataman kesän

Kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisissa 15.1.2011 ensimmäistä kertaa esitetty Aurajokisinfonia kuullaan haahkojen paluun kanssa samana päivänä. Äänitaiteilija Simo Alitalon suunnittelema ja säveltämä Aurajokisinfonia esitetään nyt kolmatta kertaa, ja teos avaa Jokisataman kesäkauden.

Sinfonia on kokeellinen ääniteos kirkonkelloille, laivojen merkinantolaitteille ja sireeneille. Esitys kestää noin puoli tuntia ja on kuultavissa Aurajoen rannoilla Martinsillalta alajuoksulle.

Teos alkaa kirkonkellojen soitolla, sitten mukaan liittyvät laivojen merkinantolaitteet ja hälytyssireenit. Mukana on myös Arma Aboa tykkeineen. Osallistuvien laivojen lukumäärä selviää vasta esityspäivänä, mutta mukana on noin 15 laivaa jokisatamasta. Varmoja osallistujia ovat ainakin Bore, Suomen Joutsen ja Ukko-Pekka.

Jokisataman avajaiset ovat kesän avaava tapahtumien sarja Turun jokisuulla 1.-10.6. Tapahtumia järjestämässä ovat Turun kaupunki, satama ja Forum Marinum.