SUURLÄHETTILÄÄT ISTUTTAVAT KOLILLE RAUHAN PUITA

SUURLÄHETTILÄÄT ISTUTTAVAT KOLILLE RAUHAN PUITA

Kansainvälisenä rauhanpäivänä, 21. syyskuuta, on Kolilla monta aihetta juhlaan. Luontokeskus Ukossa juhlitaan kansainvälisen ENO-verkkokoulun 10-vuotista taivalta ja avataan tulevan Koli Cultura-keskuksen Nimikkopuupuisto sekä sen ensimmäinen osa, ENO Peace Park. Ensimmäiset rauhan puut puistoon istuttavat 11 maan suurlähettiläät yhdessä muiden kutsuvieraiden kanssa. Nimikkopuupuiston puut symboloivat rauhaa ja muistuttavat ympäristönsuojelun sekä yhteistyön tärkeydestä.

Koli Cultura on kansainvälisille kestävän kehityksen arvoille ja periaatteille perustuva luontomatkailu- ja kulttuurikeskus, joka avataan Kolin kansallispuiston kupeeseen, Purnulammen vierelle vuonna 2015. ENO -verkkokoulu on Joensuussa perustettu maailmanlaajuinen kestävän kehityksen ohjelma, johon on liittynyt tuhansia kouluja 150 eri maassa. Sekä Koli Cultura että Eno –verkkokoulu ovat kansainvälisiä, luonnon- ja ympäristönsuojelua tukevia hankkeita, jotka perustuvat yhteistoimintaan.

ENO –VERKKOKOULUA JUHLITAAN YMPÄRI MAAILMAA

ENO-verkkokoulusta on kasvanut maailmanlaajuinen kestävän kehityksen ohjelma. Puiden istutus on yksi verkoston suosituimmista kestävän kehityksen toimenpiteistä. Ohjelman kautta puita on istutettu jo neljä miljoonaa ja tavoitteena on istuttaa 100 miljoonaa puuta vuoteen 2017 mennessä. Tänä vuonna tarkoituksena on saada 10 000 koulua mukaan puiden istutukseen.

Ympäri maailmaa vietettävä ENO -verkkokoulun alkaa Tongan saarilta ja Oseaniasta, jossa ensimmäiset puut istutetaan. Sieltä auringon edetessä tapahtuma leviää Aasiaan, Afrikkaan ja Eurooppaan ja huipentuu kansallismaisemassamme Kolilla. Juhla näytetään myös suorana lähetyksenä internetissä.

KOLI CULTURASTA KESTÄVÄN KEHITYKSEN MALLIRATKAISU

Koli Cultura -keskuksesta luodaan malliratkaisu sovellettavaksi Suomessa ja maailmanlaajuisesti, kun rakennetaan palveluita tukemaan luonnonsuojelualueita. Hankkeen tukena on jo nyt lukuisia kansallisia sekä kansainvälisiä toimijoita. Koli Cultura tukee myös Kolin ja koko Pohjois-Karjalan alueen kestävää kehitystä ottaen huomioon kehityksen ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen ulottuvuuden.

Yhteistyö UNESCOn biosfäärialueohjelman kanssa on olennainen osa Cultura –kehittämisohjelmaa. Pohjois-Karjalassa, Kolin alueella sijaitsee maamme toinen biosfäärialue, Pohjois-Karjalan biosfäärialue. Biosfäärialueet kuuluvat UNESCON ihminen ja luonto (eli MAB-) –ohjelmaan, jossa pyritään löytämään parhaita keinoja ja malliratkaisuja luonnon suojelun ja ihmistoiminnan kestävään yhdistämiseen. Biosfäärialueita on maailmanlaajuisesti yli sadassa maassa yhteensä 564.

Kansallispuiston ja luonnonsuojelualueverkoston yhteyteen rakennettava kestävän kehityksen luontomatkailu- ja kulttuurikeskus vastaa myös Suomessa viimeaikoina käytyyn keskusteluun kansallispuistojen paremmasta hyödyntämisestä matkailussa. Este luontomatkailun kehittymiselle on se, että useimmilta luonnonalueilta puuttuvat palvelut. Kestävällä tavalla toteutettu palvelukeskus tukee niin luonnonsuojelua kuin luontomatkailuakin ja nostaa luontokohteen näkyvyyttä sekä tunnettuuden kautta sen arvoa.

Koli Culturan ja ENO-verkkokoulun yhteinen tiedotustilaisuus järjestetään Kolin Luontokeskus Ukossa 21.9. kello 10 ennen juhlallisuuksien alkamista.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Ari Uusikangas, Napa-Koli Oy, p. 040 5562 519, info@napakoli.fi
Tiedottaja Tarja Laukkanen, p. 0400 853 843, tarja.laukkanen@viestintavirtaus.fi
Mika Vanhanen, ENO verkkokoulun tuki ry, p. 040 5070 725, mika.vanhanen@enoprogramme.org
Koli Cultura –verkkopalvelu(avautuu maanantaina 20.9.) www.kolicultura.fi
Suoraa lähetystä juhlasta voi seurata internetissä osoitteessa https://sites.google.com/a/enoprogramme.org/enotreeday/anniversary-webcast-live