TAMPEREEN ELOKUVAJUHLAT ALKAVAT 11.3.

Tiedote 22.2.2010 Julkaisuvapaa.

ELOKUVAKONTAKTIN JUHLAVUOSI ALKAA TAMPEREEN KANSAINVÄLISILLÄ ELOKUVAJUHLILLA
Skidisti-lastenelokuva-dvd julkaistaan näytöksessä torstaina 11.3.
Suomen elokuvakontakti ry:n perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta. Juhlavuoden aloittaa Tampereen kansainvälisillä elokuvajuhlilla lauantaina 13. maaliskuuta nähtävä harvinaislaatuinen Carte Blanche – Suomen elokuvakontakti 40 vuotta -näytös. Elokuvateatteri Plevnassa järjestettävässä näytöksessä esitetään Suomen elokuvakontaktin levityksessä olevia, eri genreistä valikoituja lyhytelokuvia yhdistyksen perustamisvuosikymmeneltä 60-luvulta lähtien.

Näytöksessä nähdään 12 laadukasta kotimaista lyhytelokuvaa, joista monet on palkittu Tampereen elokuvajuhlilla vuosien varrella. Mukana on mm. Matka, symbolinen kuvaus elämästä, joka sai vuonna 1983 Kotimaisen kilpailun kunniamaininnan. Kokeileva animaatio 19084 voitti vuonna 1985 Risto Jarva -palkinnon sekä Kotimaisen kilpailun erikoispalkinnon. Elokuvassa Mikroaika Outi Mäenpää ja Martti Suosalo tempoilevat surrealistisessa lemmentuskassa vuoden 1992 Kotimaisen kilpailun erikoispalkinnon arvoisesti. Lasten elokuvaa edustaa Käytöskukka: Persoonallisuus (1967), kun taas suomalaisen lyhytelokuvan vahvaa yhteiskunnallista perinnettä nähdään elokuvissa Joulukuu (1969) ja Työttömän salkku (1996).

Lasten juhlaa koetaan Tampereella jo torstaina 11.3., kun aamu alkaa Skidisti-lastenelokuvien näytöksellä. Skidisti-hankkeen elokuvat esitetään nyt ensi kertaa suurelle yleisölle ja sen yhteydessä julkaistaan kuusi korkeatasoista Skidisti-elokuvaa sisältävä dvd. Skidisti-hanke sai alkunsa Suomen elokuvasäätiön, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen (AVEK) ja Suomen elokuvakontaktin yhteistyönä vuonna 2007. Tarkoituksena oli edistää kotimaisen laadukkaan lasten lyhytelokuvatarjontaa. Elokuvat soveltuvat erityisesti esiopetusikäisille sekä ykkös- ja kakkosluokkalaisille. Niiden käsittelyn tueksi on valmistettu oppimateriaalit, jotka ovat ladattavissa linkin takaa Suomen elokuvakontaktin nettisivulta. Dvd:tä myy Suomen elokuvakontakti ry ja elokuvat pyritään saamaan verkkolevitykseen syksyllä 2010. Elokuvia ovat rahoittaneet opetusministeriö, Suomen elokuvasäätiö ja AVEK. Ohessa elokuvien lyhyet synopsikset.

Lapsille, lapsenmielisille ja nostalgiannälkään Suomen elokuvakontakti tarjoilee Tampereella lauantaiaamun Minikino-näytöksessä herkullisen kattauksen katsojien rakastamia animaatioita vuodesta 1968 aina vuoteen 1991 – ja tietenkin 16mm filmiltä.

Lisätiedot ja materiaalipyynnöt:

Sanna Paakkanen
Tiedottaja-tuottaja
puh. 045 652 2642

Postituslistalle voi ilmoittautua ja siltä poistua lähettämällä viesti otsikolla ”Kuukausitiedote” osoitteeseen: sanna.paakkanen@elokuvakontakti.fi
Suomen elokuvakontakti ry
Pohjoisranta 20 B 23
00170 Helsinki
p. (09) 6129 7240, 045 652 2642, fax. (09) 6129 7210, www.elokuvakontakti.fi

SKIDISTI-ELOKUVAT

GORILLA (ohj. Hanna Bergholm)
Gorilla on elokuva 6-vuotiaasta Allista, joka yrittää päästä isosiskonsa ihanaan prinsessahuoneeseen leikkimään isosiskon ja tämän kaverin kanssa. Alli on tarmokas tyttö, jolla on naama ja paita täynnä tussin ja ketsupin jälkiä ja pää täynnä ideoita. Isot tytöt eivät kuitenkaan päästä Allia leikkiinsä, vaan haukkuvat suttuista Allia gorillaksi. Alli ei luovuta vaan käyttää kaikki keinot päästäkseen leikkiin mukaan. Gorilla on hauska ja koskettava elokuva sisaruudesta ja tyttöjen roolista.

Fiktio, 10 min, 2009

KOSMINEN KULKURI (ohj. Mariko Hämäläinen, Ismo Virtanen)
Kirjurirobotti X-Moo ja kuriirirobotti Io kuljettavat postisukkulallaan lähetyksiä ympäri linnunrataa. Yksitotisen X-Moon kanssa tunteellinen Io huomaa olevansa yksinäinen, kunnes hän eräänä päivänä löytää avaruudessa harhailevan paketin. Sen sisältä löytyy resuinen nalle, jonka paristot ovat ehtyneet. Hellyttävässä nallessa Io näkee kauan kaipaamansa ystävän. Uudet paristot saatuaan nalle herää eloon ja sen riiviömäinen, ylivilkas luonne tulee esiin ja pian koko postisukkula on täydessä kaaoksessa.

Animaatio, 10 min, 2010

PÄIVÄNSANKARI (ohj. Marika Väisänen)
Mimmi on 6-vuotias esikoululainen, jolla on paljon harrastuksia ja huikea mielikuvitus. Reippaudesta huolimatta Mimmillä on ollut vaikeuksia ystävystyä ikäistensä kanssa ja hän pelkää tulevansa kiusatuksi. Pian Mimmi täyttää seitsemän ja hän päättää kutsua syntymäpäiväjuhlille ensi kertaa myös kavereita. Voittaako Mimmi juhlien kautta pelkonsa?

Dokumentti, 11 min, 2009

SUPERMÄÄN (ohj. PV Lehtinen)
Elokuva kertoo maaseudulla asuvasta Oskarista, joka matkaa äitinsä kanssa kaupunkiin ja kohtaa siellä supersankarinsa. Kaikki ei ole kuitenkaan niin kuin seitsemänvuotias Oskari on kuvitellut. Hän joutuu vaikean valinnan eteen.

Fiktio, 14 min, 2010

TREENILAJI (ohj. Laura Joutsi)
Yhdeksänvuotias Anni menee viikonlopuksi isänsä luo. Yhdessäolo ei ole helppoa ja kohtaaminen täyttyy sekä iloisista että kurjista asioista. Annia kiusataan koulussa ja isällä on hankaluuksia oman elämänsä kanssa. Kumpikin on huolissaan toisen pärjäämisestä. Tavoite on molemmilla sama – kumpikin tahtoisi olla hyväksytty omana itsenään. Mutta mistä sitä tietää, miten olla isä taikka tytär?

Fiktio, 11 min, 2009

VEETI JA PAVUNVARSI (ohj. Susanna Kotilainen)
Veeti ja pavunvarsi kertoo pojasta, joka joutuu keskelle aikuisten surua. Isän kuoleman jälkeen Veetin äiti itkee niin paljon, että kotona alkaa tulvia. Pian kyyneltulva uhkaa hukuttaa koko kodin alleen. Päästäkseen kyyneltulvaa karkuun, Veeti päättää kasvattaa valtavan taikapuun, joka ulottuu taivaaseen saakka. Mitä tapahtuu, kun puu ei Veetin toiveesta huolimatta kasvakaan ja vedenpinta nousee päivä päivältä korkeammalle?

Fiktio, 13 min, 2009