Pääkirjoitus: Äänen ja kuvan kokemukset

Äänen ja kuvan kokemukset

Mustekala headline 18.11.2005 Sirpa Jokinen ja Minna Heikinaho

Toisillemme tuntemattomina saimme tehtäväksemme toimittaa Mustekalan audiovisuaalisen numeron. Muutamien tapaamisten jälkeen teimme valintamme: halusimme esitellä kirjoittajia heidän näkymystensä perusteella.

Kirjoittajat Ian Helliwell, Ilkka Levä ja Susanna Välimäki ovat uusia tuttavuuksia meille, kuten toivottavasti myös muille kuvataiteen kentällä toimiville. Valintaamme vaikutti kiinnostuksemme siihen miten eri tieteiden ja taiteiden edustajat lähestyisivät audiovisuaalisuutta, äänen ja kuvan suhteen kannalta. Teemana audiovisuaalisuus on laaja ja rajauksemme oli väljä. Teoreettisten tekstien (Levä, Välimäki) yhdistäväksi, sisällölliseksi nimittäjäksi muotoutui väkivalta, kahden eri tekijän näkökulmasta.

Audiovisuaalinen tarkoittaa Nykysuomen sanakirjan mukaan kuuloon ja näköön perustuvaa.
Eri taiteen alueilla tietyt aistit korostuvat. Maalarit ovat visuaalisesti herkkiä. Visuaaliseen persoonaan liittyy usein ‘kuvamuisti’, joka voi olla esim. tapa muistaa, millä kohtaa kirjan sivua tietty asia kerrotaan, vaikka ei muistaisi tarkalleen itse asiaa.

Ihmiset, jotka rakastavat musiikkia, kuuluvat niihin, joille ääni on tärkeä tapa tehdä havaintoja. Jotkut kulkevat kaupungilla kuulokkeet korvilla, jotta voisivat kuunnella musiikkia, toiset haluavat kuunnella ympäristön ääniä.

Tästä syntyy kysymys, mikä on todellista maailmassa, mikä taas on hallusinaatiota? Ihmisillä on erilaisia tapoja orientoitua todellisuuteen.

Ajankohtaan ja molempien mieltymyksiin kuuluvana haluamme erityisesti tässä yhteydessä mainita Avanto festivaalin. Vuosittainen festivaali on vakiinnuttanut asemansa kansainvälisenä avantgardistisen, kokeellisen äänen ja kuvan tapahtumana. Tänä vuonna Ian Helliwell on koonnut festivaalin Avantoscope -ohjelmiston. Meillä on ilo esitellä hänet Mustekalassa sekä visuaalisena että kirjallisena tekijänä. Lisäksi olemme pyytäneet eri taiteen aloja edustavilta tekijöiltä lyhyitä ääni-, kuvakokemustarinoita, jotka ovat esillä numerossamme.

Oli kiinnostavaa saada Mustekalan audiovisuaaliseen teemanumeroon kirjoituksia ja pieniä tarinoita taiteilijoilta, jotka yleensä eivät kirjoita paljon. Kirjoittaminen on erilainen tapa käsitellä omia ajatuksiaan kuin esim. filmin tekeminen. Tekstit voivat auttaa näkemään näiden taiteilijoiden jo tunnetut teokset uudella tavalla tai antaa niihin ainakin uusia vivahteita.

–Teemanumeron toimittajat:

–Sirpa Jokinen, kuvataiteilija, Helsinki
– Minna Heikinaho, kuvataiteilija, lehtori, Taideollinen korkeakoulu, Visuaalisen Kulttuurin osasto, Porin laitos (virkavapaalla)

– AVANTO FESTIVAALI 18.11. – 20.11.2005 HELSINGISSÄ (Gloria, Kiasma-teatteri, Orion, Umo Jazz House. Näyttelyt: Galleria Huuto, Kiasma, Muu galleria. Luennot: Ateneum, Kuvataideakatemia.) www.avantofestival.com