Pääkirjoitus: Kritiikkisyksy alkaa

Kritiikkisyksy alkaa

Mustekala headline 4.9.2006: Irmeli Hautamäki ja Sirpa Jokinen

Mustekalan kritiikkisyksy käynnistyy jälleen. Mustekala käy katsomassa pääkaupunkiseudun taidetarjontaa, elokuvia ja lukee kirjoja laidasta laitaan.
Mustekalan kritiikit eivät keskity pelkästään uraa luovien nuorten miesten taiteeseen, vaikkei meillä ole mitään heitäkään vastaan.
Mustekala.info perustettiin kolme vuotta sitten toukokuussa 2003 ja se on siitä lähtien arvioinut yli 180 julkaistun kirjoituksen avulla näyttelyitä, eri taiteen alojen tutkimuksia, ja museopolitiikkaa. Olemme myös tarjonneet artikkeleita surrealismista maataiteeseen, tarkastelleet kuvan ja sanan suhteita, avantgardea ja kaupunkitaidetta.

Mustekala pystyy tarvittaessa reagoimaan nopeasti. Mitään vuosia sitten pidettyjen seminaarien aineistoja sivuillamme ei julkaista, kirjoituksilla on ajankohtaista merkitystä, vaikka emme pyri uutis-scoopeihin. Mustekalan kävijämäärä on ollut tasaisessa kasvussa, viime keväänä yksittäisiä kävijöitä oli sivuillamme jo yli 2000 kuukaudessa. Mustekalan arkiston käyttö helpottuu piakkoin sivuston uudistuessa.

Internet tulee muuttamaan julkisen keskustelun ja julkaisemisen politiikan. Se on jo tehnyt niin. Erityisesti Kaliforniassa yksityisten ihmisten ylläpitämät websaitit ovat jo arkipäivää. Ne tarjoavat asiakasneuvontaa ja kritiikkiä erilaisten palvelujen aloilta. Asiakkaat kirjoittavat internetissä kokemuksiaan ravintoloista, kahviloista, hotellista ja jopa hammaslääkäreistä.

Taiteen ja kirjojen arvioiminen on kuitenkin eri asia kuin ravintoloiden arvioiminen. Jo David Hume aikanaan totesi, että kuka tahansa, kenellä on terveet aistit, pystyy arvostelemaan ruokaa, mutta taiteen kritiikissä vaaditaan asiantuntemusta.

Mustekala uskaltaa luvata asiantuntemusta ja laatua, sillä sivustollemme syksyllä 2006 kirjoittavat kriitikot opiskelevat taiteiden tutkimuksen laitoksella Helsingin yliopistolla. He ovat suorittaneet kritiikin perusteiden kurssin ja muut kurssinsa hyvillä arvosanoilla ja pitävät kirjoittamisesta. Muut kirjoittajat ovat tunnettuja asiantuntijoita.

Kritiikkitoimintaa organisoi syksyllä 2006 Helsingissä taiteilija Sirpa Jokinen, joka opettaa mm. Pohjoismaisessa taidekoulussa Kokkolassa. Tekstien editoinnista ja julkaisusta vastaa Irmeli Hautamäki San Franciscosta käsin.

Mustekala julkaisee edelleen myös teemanumeroita taiteen tutkimuksen alalta. Artikkelien sisällöstä vastaa toimitusneuvosto, joka tarvittaessa käyttää apuna ulkopuolisia refereitä.

Hyvää syksyä kaikille!