Tuli&Savun päätoimittajiksi Anna Tomi ja Vesa Rantama

Runouslehti Tuli&Savun uutena päätoimittajaparina aloittaa vuoden 2016 alussa Anna Tomi ja Vesa Rantama. Vuodesta 1994 ilmestynyt Tuli&Savu on ainoa Suomessa säännöllisesti ilmestyvä painettu runouslehti. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvää lehteä julkaisee Runoyhdistys Nihil Interit.

Anna Tomi ja Vesa Rantama ottavat vetovastuun lehdestä tammikuussa 2016, kun viimeiset kaksi vuotta päätoimittajana toiminut runoilija Tiina Lehikoinen jättää tehtävän.

Uudet päätoimittajat haluavat jatkossakin esitellä lehdessä runouskentän uusia, kansainvälisiä tuulia ja säilyttää lehden kanavana elävälle runouskeskustelulle. Tulevana vuonna päätoimittajapari haluaa painottaa erityisesti käännösrunouden ja -esseistiikan roolia lehdessä.

FM Anna Tomi (s. 1988) on nykyrunouteen erikoistunut vapaa kulttuuritoimittaja ja kirjallisuuskriitikko, joka on aloittelemassa kokeellista runoutta ja uusmaterialismia käsittelevää väitöskirjaansa Helsingin yliopistossa. Hän on kuulunut Tuli&Savun toimituskuntaan vuoden 2015 alusta. Tomi on kirjoittanut esseitä, haastatteluja ja kirjallisuusarvioita sekä kääntänyt runoja mm. Parnassoon, Kritiikkiin, Nuoreen Voimaan, Kulttuurivihkoihin, Jano- ja Kiiltomato.fi-verkkolehteen.

FM Vesa Rantama (s. 1983) on kirjallisuuskriitikko ja vapaa toimittaja, joka on kirjoittanut mm. Keskisuomalaiseen, Parnassoon, Nuori Voima -lehteen ja Kiiltomato.fi-verkkolehteen. Rantama on ollut mukana Tuli&Savun toimituskunnassa vuodesta 2014 vastuualueenaan kirjallisuuskritiikit. Lisäksi Rantama on ollut merkittävän kaunokirjallisen teoksen suomennoksesta myönnettävän Mikael Agricola -palkintoraadin jäsen vuosina 2013-2015.

Tuli&Savu esittelee uutta kotimaista runoutta, runodebytantteja ja käännösrunoilijoita. Lehdessä julkaistaan myös runokritiikkejä, esseitä ja artikkeleita. Tuli&Savun avustajakunta koostuu pääosin runoilijoista, kirjallisuudentutkijoista ja kirjallisuuskriitikoista. Vuodesta 2003 lehteä on tehty yhdessä Aalto-yliopiston Graafisen suunnittelun koulutusohjelman kanssa.

Tuli&Savu-lehteä julkaisee Runoyhdistys Nihil Interit, vuonna 1993 perustettu runon kirjoittajien ja lukijoiden yhteisö, joka edistää suomalaisen runouden kirjoittamista, lukemista ja esittämistä sekä runouskeskustelua. Yhdistys järjestää erilaisia runotilaisuuksia, kuten runokursseja ja runoklubeja sekä jakaa vuosittain Nihil Interit -runouspalkinnot parhaalle runoteokselle ja runousteolle.