Ville Anderson on vuoden 2015 nuori taiteilija

Taiteilija Ville Andersson on valittu Vuoden 2015 nuoreksi taiteilijaksi. Andersson saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

Ville Andersson (s. 1986 Loviisassa) on järjestyksessä 31. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Andersson on opiskellut 2007-2012 Kuvataideakatemiassa. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti 2010, ja siitä lähtien hänen teoksiaan on esitelty laajasti yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla. Anderssonin teoksia on paraikaa esillä mm. juuri avatussa VITRARIA-museossa Venetsiassa.

Ville Andersson käyttää ilmaisunsa välineinä erilaisia tekniikoita, kuten maalausta, tussipiirtämistä ja valokuvausta. Hän pyrkii löytämään ajatuksilleen ja ideoilleen luontevimman ilmaisukeinon ja toisaalta tutkimaan, miten erilaiset välineet ja tekniikat vaikuttavat hänen työskentelyynsä, miten ne ohjaavat varsinaista tekoprosessia. Andersson on leimallisesti nykytaiteilija, mutta hän käy myös jatkuvaa keskustelua menneisyyden kanssa. Hänen teoksissaan voi halutessaan nähdä runsaasti kulttuurisia ja taidehistoriallisia viitteitä.

Anderssonin teosten tunnemaailma on monipuolinen ja vivahteikas. Hänen valokuviensa lavastetuissa tilanteissa on selittämätön, salaperäinen pohjavire. Tämä voimakas psykologinen lataus on myös läsnä pelkistetyissä ja hienovireisissä maalauksissa ja piirustuksissa, joiden keskiössä ovat usein ihmishahmot. Andersson ei anna teoksissaan helppoja valmiita vastauksia vaan tarjoaa kehyksen ja kutsun katsojalle astua sisään teosten maailmaan.

Esteettisyydellä ja kauneudella on oma erityinen sijansa Anderssonin taiteessa. Se on hänen mukaansa huntu, jonka kautta voimme suodattaa myös pimeämpiä tuntemuksiamme – tietoisia ja tiedostamattomia. Taideteos toimii eräänlaisena pehmentävänä välikappaleena niihin.

Vuoden 2015 nuoren taiteilijan on valinnut asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluivat museonjohtaja Taina Myllyharjun (pj) lisäksi professori Leevi Haapala, kuraattori Laura Köönikkä, kuvataiteilijat Janne Laine, Hannu Ojala ja Katariina Salmijärvi sekä näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.

Valtakunnallinen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi vuonna 1984 Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta. Tapahtuma toimii keskustelun herättäjänä ja nykytaiteen näkyvyyden edistäjänä. Palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita. Tapahtuman järjestävät Tampereen taidemuseo ja Turussa Aboa Vetus & Ars Nova -museo. Valintatoimikunnassa ovat edustettuina myös Tampereen taideyhdistys, Suomen Taiteilijaseura ja Tampereen taiteilijaseura.

Vuoden nuori taiteilija 2015 – Ville Andersson -näyttely on esillä
Tampereen taidemuseossa 16.5.-23.8.2015 ja
Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 11.9.-1.11.2015.

Vuoden nuori taiteilija 2015 -julkistamisen yhteydessä esitellään myös Vuoden nuori taiteilija – eli VNT-tapahtumalle luotu sivusto osoitteessa www.vnt.fi. Se sisältää Vuoden nuorten taiteilijoiden haastatteluvideoita, avajaiskuvia, tapahtuman historiikin sekä Tampereen taidemuseolle vuosien aikana kerätyn VNT-kokoelman esittelyn.