Vuoden nuori taiteilija 2011 on valittu

Anna Tuori (s. 1976, asuu ja työskentelee Helsingissä) on jo vuosia puhutellut ainutlaatuisella maalauskielellään niin kotimaisia kuin ulkomaisia taideyleisöjä osoittaen ilmaisullisen muuttumiskykynsä. Hänen teoksissaan toistuu unimainen vääristynyt maailma, rikkoutuva idylli, kauhuelementit, kasvottomat ihmiset ja eksyneen näköiset eläimet. Anna Tuorin omintakeinen maalausjälki ja värit tuovat teoksiin oman mielenkiintoisen lisänsä. Tuori on järjestyksessä 27. Vuoden nuori taiteilija.

“Sellainen maailma on. Tai ainakin useat asiat näyttäytyvät outoina; siten että turvallinen, tuttu ja kaunis muuttuvat nopeasti pelottavaksi, vieraaksi ja kauheaksi ja taas toisinpäin. Pinnan alla kytee outoja ja hämäriä asioita. Jos katselee tarkkaan ympärilleen huomaa, että suurin osa ihmisistä on ihan pimeitä, eikä se aina välttämättä ole edes huono asia. Aidon ja epäaidon, toden ja epätoden välinen suhde sekä eskapismi ovat kiehtovia. Maisema on tapahtumapaikka ja tila, joka on samaan aikaan irrotettu ajasta ja paikasta. Eläimistä on vaikea sanoa, keitä ne ovat ja ihmisten kasvoja on mahdoton muistaa. Maalauksessa jälki tai muoto on se, miten asia ilmaistaan, eli siinä mielessä se on olennaisin osa teosta. Yksin aihe ei riitä mihinkään. Ei kai se ole sen erilaisempaa kuin muillakaan välineillä, teos saa sisältönsä riippuen siitä, miten se on vaikkapa kirjoitettu tai sävelletty. Maalauksen sisältö muodostuu kokonaisuudesta, siitä ei voi irrottaa yhtä väriä, sivellinvetoa tai jänöä, ja etsiä siitä merkitystä. Ne saavat merkityksensä suhteessa toisiinsa.”

Vuoden nuori taiteilija -palkinto koostuu Tampereen kaupungin myöntämästä ja Nokia Oyj:n tukemasta 20 000 euron stipendistä ja yksityisnäyttelystä Tampereen taidemuseossa sekä taiteilijajulkaisusta.