Yhteisöllinen suurperformanssi Lahdessa 28.4. tuo Suomen sisällissodan muistot nykypäivään

Julkaisuvapaa 24.1.2013

Taiteilija Kaisa Salmi toteuttaa Lahdessa Fellmanin kentällä (ent. Fellmanin pelto) 22 000 ihmisen yhteisöllisen performanssin sunnuntaina 28. huhtikuuta 2013. Teoksessa Fellmanin pelto – 22 000 ihmisen elävä monumentti tuodaan nykypäivään Suomen vuoden 1918 sisällissodan suurin punavankileiri. Taideteoksen toteuttamiseen tarvitaan runsaasti vapaaehtoisia. Mukaan toivotaan sekä yhdistyksiä ja yhteisöjä että yksityisiä ihmisiä. Osallistuminen ei edellytä esiintymisosaamista, halu yhteiseen kokemukseen riittää.

Fellmanin pellolle koottiin huhti-toukokuussa 1918 punaisten läntisten joukkojen antautuessa yli 20 000 sotilaan ja siviilin vankileiri. Vangit joutuivat viettämään pellolla lähes viikon ennen kuin siirtäminen Hennalan kasarmialueelle alkoi. Kaisa Salmen osallistavassa taideteoksessa toistetaan tämä tapahtuma nykyaikaisessa muodossa. Osallistujat pääsevät kokemaan huikean yhteisöllisyyden tunteen ja samalla käsittelemään omaa suhdettaan historiaan.

Yhteiskunnassamme sisällissodan tapahtumat ovat edelleenkin tabu, eikä niistä olla totuttu puhumaan eheyttävästi. Kaisa Salmi pyrkii teoksellaan saattamaan osallistujan henkilökohtaiseen sielulliseen matkaan jaetun kokemuksen äärellä. Teos on laajuudeltaan ja toteutustavaltaan ainutlaatuinen ja merkittävä niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Vapaaehtoisista performanssin osallistujista valitaan 120 apulaisohjaajaa, jotka auttavat performanssin koreografian ohjaamisessa. Sama määrä valkoisia yritti hallita alun perin lähes valtavaa väkijoukkoa vuonna 1918. Yhteisöllisen suurtapahtuman lisäksi toteutetaan taide-elokuva, joka esitetään Lahden taidemuseossa syksyllä 2013.

Kaisa Salmi tunnetaan huomiota herättäneistä ympäristötaideteoksistaan. Hän on esimerkiksi peittänyt Eduskuntatalon portaat ja Turun Tuomiokirkon edustan kukilla ja Helsingin Narinkkatorin muovijätteillä. Teos ja siitä toteutettu taide-elokuva kuuluvat myös Salmen tohtoriopintojen taiteelliseen työhön Aalto-yliopistossa.

Teoksen toteutuksen työryhmään kuuluvat koreografi Hanna Brotherus, taide-elokuvan kuvaaja Rauno Ronkainen, tuottaja Jenni Saario ja kuraattoriharjoittelija Laura Kokkonen. Teos on osa Lahden taidemuseon vuoden 2013 ohjelmistoa.

Ilmoittautuminen ja ohjeita osallistujille Facebookissa (facebook.com/FellmaninPelto) ja Lahden taidemuseon verkkosivuilla (lahdenmuseot.fi/museot/fi/taidemuseo/fellmanninpuisto).