Jay Limin Miss Hua -hahmo
Ennisofia Salmela
Onko yksikään maa tunnettu erityisesti graafisesta suunnittelusta? Miten graafinen suunnittelu eroaa Kaakkois-Aasian ja länsimaiden välillä?
Englanninkielessä teollinen muotoilu ja graafinen suunnittelu menevät saman design -otsikon alle, mutta harvoin näkee kirjoituksia joissa pohditaan graafisen suunnittelun alueellisia eroja. Esimerkiksi pohjoismaalainen muotoilu tai skandinaavinen muotoilu kuitenkin tuo heti mieleen tietynlaisen tyylin. Pohjoismaalainen muotoilu on suoralinjaista ja selkeää. Graafinen suunnittelu sijoittuu samaan yksinkertaisuuden ja arkisuuden, mutta samalla eleganssin välimaastoon. Estetiikan taju, traditiot ja julkilausumattomat muotoilun pelisäännöt, jotka antavat tietyn maan tai alueen muotoilulle oman ilmeensä, eroavat välillä huomattavasti ja välillä taas huomaamattomasti. Eroja on mahdotonta listata mustavalkoisesti, mutta tiettyjä luonteenomaisia piirteitä voidaan löytää.
”On mahdotonta kuvailla suoraan, millaista on aasialainen grafiikka. Täällä on erilaisia tyylejä todella paljon”, toteaa Kuala Lumpurissa Raffles Design Institutessa toista vuotta graafista suunnittelua opiskeleva Noora Karjalainen. Vaikka tyylilliset erot eivät aina ole selkeästi näkyvissä, niitä kuitenkin löytyy kun verrataan länsimaiseen graafiseen suunnitteluun.
Symbolit, söpöilyt ja modernin tulo
Länsimaalaiselle ei ole aina selvää ovatko tuotteet suunnattu lapsille vai aikuisille, kun katsotaan niiden kuva- ja värimaailmaa. Lehdissä keimailevat söpöt ja värikkäät lapsenomaiset hahmot monstereista siroihin tyttökuviin. Vaikka japanilaiseen anime-kulttuuriin asti ei Kaakkois-Aasiassa päästä, ovat hahmot ja kuvat usein hyvin sarjakuvamaisia.
Söpöjen hahmojen mainoskuvastossa kohderyhmän määrittely on välillä haastavaa.Räikeiden värien ja suurisilmäisten, suloisten hahmojen, pikkutarkkojen, pienten ja dekoratiivisten detaljien lisäksi Karjalainen näkee eron Kaakkois-Aasian ja länsimaalaisen välillä symbolien käytössä. Hänen mukaan Kaakkois-Aasiassa kulttuuriset vaikutteet, historia ja perinteet näkyvät selkeästi grafiikassa. Symbolisia viittauksia näkyy huomattavan paljon. ”Syynä on varmaan aasialainen ’taikauskoisuus’”, arvelee Karjalainen. Aasialaisen grafiikan tulkinta osoittautuukin välillä hankalaksi länsimaalaisille, sillä viittaukset historiaan ja perinteisiin eivät aukene taustoja tuntematta.
Toisaalta graafisessa ilmeessä näkyy tietynlainen uuden ihailu. Visuaalinen maailma on kirkasta, säihkyvää ja värikästä, ja suunnittelijan omaa ajattelua saatetaan välillä oudoksua. Opintojen alussa myös Karjalainen kohtasi söpöt hahmot ja ”aivot narikkaan” -mentaliteetin, sekä toisaalta kulttuuriset rajat: “Osallistuimme design -kilpailuun, jossa haettiin kalentereiden, muistikirjojen ja kansioiden valmistajan uusiin tuotteisiin kansidesignia. Luennoitsija hylkäsi ensimmäiset ehdotelmani todeten, että ne myisivät varmasti Euroopassa, mutta kohderyhmänä ovat aasialaiset, jotka eivät halua ajatella sen enempää mitä kannessa on. Kunhan se on jotain kaunista tai söpöä! Eli luennoitsija käski laittamaan aivot narikkaan ja käyttämään vain silmiä. Päädyin sitten todella hellyttävään possuaiheiseen kansiehdotelmaan ja lähetin sen kilpailuraadille. En yllättäen voittanut sika-aiheisilla kansillani, kun raati ja myös suurin osa kohdeyleisöstä ovat malaijeja, eli muslimeja.”
Tekijänoikeudet?
Tsubaki-studion Coca-Cola mainosKopiointi ja tekijänoikeudet ovat vasta hiljattain nousseet esille Kaakkois-Aasiassa. Vielä muutama vuosi sitten internetistä pystyi lataamaan mitä tahansa kuvia omiin nimiinsä kenenkään siihen puuttumatta. Vaikka nykyinen tekijänoikeuslainsäädäntö perustuu vuoden 1987 lakiin, käytännössä sen toteutumista ei juuri valvota ja plagiointi on yleistä. Ulkoasun suunnittelua koskevat tekijänoikeudet eivät kuulu vuoden 1987 säädettyyn lakiin, vaan vuonna 2000 Malesiassa säädettiin erillinen laki koskien ulkoasun suunnittelun tekijänoikeuksien suojelua. Lain toteutumista käytännön tasolla ei edelleen juuri huomaa.
Osana kopiointia on noussut esiin myös, kuinka länsimaisen graafisen suunnittelun noustessa suositummaksi viimeisen viiden vuoden aikana myös sen suoraa kopiointoa on alkanut ilmetä. Nuorten suunnittelijoiden kesken kaksi ääripäätä ovat kärjistyneet.Osa ammentaa edelleen vanhasta symboliikasta ja söpöistä hahmoista, kun taas toiset, modernimman linjan edustajat ovat luopuneet kaikista viittauksista historiaan, traditioihin ja perinteiseen kuvamaailmaan.
Graafisen suunnittelun nousukausi
Kaikesta huolimatta nuoret suunnittelijat Malesiassa elävät graafisen suunnittelun nousukautta ja Karjalainen arvioikin, että muun maailman löytäessä Malesian modernin linjan, alkaa työpaikkojen määrä alalla kasvaa huomattavasti. Muun muassa paikallinen graafiseen suunnitteluun erikoistunut Cutout -lehti markkinoi ahkerasti nuoria suunnittelijoita ja pyrkii nostamaan heitä kansainvälisesti tunnetuiksi. Kaiken kaikkiaan suunnittelun vienti ulkomaille on alkanut tulla aktiivisemmaksi viimeisen parin vuoden aikana, vaikka vielä ei kansainvälisesti juuri tiedetä malesialaisista taikka kaakkois-aasialaisista nuorista ja nousevista graafisista suunnittelijoista.
Kirjoittaja on työskennellyt viimeiset puoli vuotta Kuala Lumpurissa, Malesiassa graafisena suunnittelijana.